Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere, pe scurt, CNAIR, a lansat zilele trecute o licitatie cu o valoare de 250 milioane de lei pentru un nou sistem electronic de tarifare, acesta va taxa soferii in functie de durata calatoriei si kilometri parcursi.
Acesta nou sistem de tarifare trebuie sa asigure managementul, gestiunea si controlul tarifului de utilizare a infrastructurii rutiere pe baza de timp si distanta parcurse, se arata in documente
Soferii vor fi taxati diferit, in functie de kilometri parcursi si de durata calatoriei
„Noul sistem de tarifare va ingloba atat un mod de tarifare avand la baza perioada de utilizare a infrastructurii rutiere (time-based) pentru autoturisme, autobuze, autocare si autovehiculele de transport marfa cu masa totala maxima autorizata (MTMA) ≤ 3,5 tone cat si un mod de tarifare in functie de distanta parcursa (distance-based) pentru autovehiculele de transport marfa cu MTMA > 3,5 tone. Totodata, in cazul autoturismelor, autobuzelor, autocarelor si autovehiculelor de transport marfa cu (MTMA) ≤ 3,5 tone se va aplica si un tarif de trecere (peaj) pentru utilizarea podurilor, tunelurilor si trecatorilor de munte”, se precizeaza in documentatie.
Valoarea noului soft este estimata la 258 de milioane de lei, iar data limita este inceputul lunii martie 2024.
Cat este taxa de drum in 2024?
Soferii romani vor plati in continuare rovinieta ca si pana acum, schimbarile fiind vizibile abia dupa implementarea noului sistem.
Taxa de drum este stabilita in acest moment in functie de tipul de vehicul, dar si de perioada de valabilitate a acesteia.
Preturi RoVinieta autoturisme:
- 7 zile – 3 euro
- 30 de zile – 7 euro
- 90 de zile – 13 euro
- 12 luni – 28 euro.
Incepand cu 2024, ar urma introducerea rovinietei de o zi pentru autoturisme, insa asta abia dupa ce proiectul va trece de forul decizional.
Preturi RoVinieta – transport marfa de peste 12 tone:
- 1 zi – 11 euro
- 7 zile – 55 euro
- 30 de zile – 121 euro
- 30 de zile – 345 euro
- 12 luni – 1210 euro.